Felsök din mobil

Varje år passerar runt en miljon mobila enheter våra serviceverkstäder. Då och då får vi in telefoner med fel som enkelt hade kunnat åtgärdas hemma. För att du ska slippa vara utan din telefon i onödan har vi samlat våra bästa tips på hur du enkelt diagnostiserar och löser vanliga småfel på både iPhone och Androidtelefoner.

Om telefonen inte går att starta eller ladda

Om telefonen inte startar kan det vara så att batteriet är helt urladdat. Börja med att låta telefonen ligga orörd på laddning i minst 30 minuter. Se till att laddaren fungerar genom att använda en ny originalladdare eller prova att ladda en annan telefon med samma laddare.

Om telefonen ändå inte startar kan det ha smugit sig in lite “fickludd” eller damm i USB-uttaget (där du stoppar in laddningssladden). Kika ner i uttaget med en ficklampa och ta försiktigt bort ludd, damm eller andra småsaker som kan ha fastnat. Det enklaste sättet att få ut smutsen är genom att använda en spetsig make-up tops, mjuk tandpetare eller torr tandborste.

Om du inte lyckas få bort eventuell beläggning själv hjälper vi dig gärna. Och om uttaget sitter löst, är ärgat eller skadat på annat sätt hjälper vi dig självfallet att byta ut det.

 

Om skärmen är svart eller telefonen har hängt sig

Om skärmen är svart eller om telefonen har hängt sig och inte reagerar kan man tvingas forcera fram en omstart. En forcerad omstart raderar inget innehåll eller data och är helt riskfritt att genomföra.

På en iPhone 6S (och tidigare modeller) gör man en forcerad omstart av telefonen genom att trycka in hemknappen och startknappen samtidigt i minst tio sekunder tills Apple-logotypen visas.

På en iPhone 7 eller 7 Plus håller man inne startknappen och volymsänkningsknappen samtidigt under minst tio sekunder tills Apple-logotypen visas.

På iPhone X, iPhone 8 eller iPhone 8 Plus kan man tvinga fram en omstart genom att först trycka in och släppa volymhöjningsknappen och sedan göra samma snabba manöver med volymsänkningsknappen. Därefter hålls sidoknappen in till dess att Apple-logotypen dyker upp.

Android telefoner fungerar lite olika beroende på tillverkare, men i de flesta fall kan du trycka på startknappen och volymhöjningsknappen i ca 10 sekunder till dess att mobiltillverkarens logga syns. Alternativt kan du behöva trycka på både startknappen, hemknappen och volymökningsknappen samtidigt.

Om telefonen ofta hänger sig eller känns instabil

Om du upplever att telefonen ofta hänger sig, känns långsam eller stänger ner sig kan det vara bra att göra en fabriksåterställning.  

En fabriksåterställning rensar telefonen fullständig och kan likställas med hur den var när du köpte den. Eftersom all data försvinner är det viktigt att du gör en fullständig säkerhetskopiering och sparar all data som du senare vill kunna lägga tillbaka i telefonen igen. Var dock selektiv med vilka appar du återinstallerar eftersom det ofta är tredjepartsmjukvara (så som vissa appar) som gör att telefon upplevs långsam eller hänger sig.

På de flesta Android telefoner hittar du fabriksåterställningen under Inställningar > Säkerhetskopiering och återställning > Återställ

På en iPhone hittar du fabriksåterställningen under Inställningar > Allmänt > Nollställ > Radera allt innehåll och Nollställ

Om "touch-funktionen" på skärmen inte fungerar

Om din telefon inte reagerar på beröring kan det bero på att den har utsatts för extrema temperaturer. Prova att ta in telefonen inomhus (bort från direkt solljus eller extrem kyla) och låt den ligga orörd i rumstemperatur ca 30 minuter. Om den fortfarande inte fungerar efter 30 minuter är det troligtvis något annat fel.

Kontrollera att skärmen är hel, vissa små sprickor kan vara svåra att upptäcka så titta noga från olika vinklar och i bra ljus. Om skärmen är hel, men ändå inte reagerar kan du prova att starta om telefonen. Reagerar den fortfarande inte efter en omstart så hjälper vi dig att byta skärm.  Välj ”skadad skärm” i rullmenyn på vår ”skapa reparationssida” och skicka in din telefon till vår verkstad.

Om batteriet laddas ur allt för snabbt

Om det ser ut som att batteriet är fullt laddat men sedan hastigt tappar i batteristyrka när du tar loss laddaren kan det vara bra att se över telefonens appar. En del appar, främst de som ständigt ligger och uppdaterar sig mot nätet och sådana som är uppkopplade via bluetooth, har en tendens att dränera batteriet ganska snabbt. Börja med att stänga ner alla aktiva appar och se om batteritiden förbättras.

Om problemet kvarstår kan det vara klokt att se över alla appars batterikonsumtion både i stand-by läge och när de är aktiva.

På en iPhone kan du enkelt se batterikonsumtionens fördelning genom att gå till Inställningar > Batteri.

Även de flesta Androidtelefoner har en Batteri-flik under Inställningar. Hitta den fliken i din telefon och leta efter något som oftast kallas batterianvändning.

Om du fortsätter att ha problem med batteriet efter det att du tagit bort de värsta batteritjuvarna kan det vara dags att byta till ett nytt. De flesta mobilbatterier börjar avta i styrka efter ca 400 laddningscykler eller ca 1-2 års regelbunden användning.

Om din telefon känns långsam

Ibland kan det tyvärr vara så att en äldre modell upplevs lite slö efter en mjukvaruuppdatering. Detta beror på att telefonens hårdvara kanske inte är rustad för att stödja vissa nya funktioner i operativsystemet. Tyvärr är det inte mycket du själv kan göra för att rulla tillbaka en mjukvaruuppdatering. 

Du kan däremot snabba upp telefonen genom att regelbundet starta om telefonen eller forcera fram en omstart för att rensa arbetsminnet. Ett annat sätt att förbättra telefonens prestanda är att se över och radera appar som inte längre används. Detsamma gäller filmer, bilder och musikfiler. Töm telefonen med jämna mellanrum för att frigöra internt minne och öka prestandan.

Om du vill göra en fabriksåterställning på en Android telefon

En fabriksåterställning raderar allt innehåll på din telefon så det är viktigt att du säkerhetskopierar den data du vill spara innan du börjar.

På Samsungs Galaxy telefoner hittar du fabriksåterställningen under Inställningar > Säkerhetskopiera och återställ > Återställning till Fabriksdata > Återställ enhet.

På Huaweis telefoner ligger fabriksåterställningen under Inställningar > Avancerade Inställningar > Säkerhetskopiering & återställning > Återställ telefonen.

På Sonys Xperia telefoner hittar du fabriksåterställningen under Inställningar >Säkerhetskopiering & återställning > Återställ standardinställningar.

Om du vill göra en fabriksåterställning på en iPhone

En fabriksåterställning raderar allt innehåll på din telefon så det är viktigt att du säkerhetskopierar den data du vill spara innan du börjar.

På en iPhone hittar du fabriksåterställningen under Inställningar > Allmänt > Nollställ > Radera allt innehåll och Nollställ

Laga din telefon

Din mobil och data är i trygga händer

Skapa reparation
 

Auktoriserad märkesverkstad för

apple autorised logosamsung reparationHuawei reparation

microsoftoneplusXiaomi

ISO 9001 ISO 14001