Nyhetsrum

 

Varför ska du laga din iPhone hos en auktoriserad verkstad?

Har du spräckt skärmen på din iPhone och står i valet och kvalet om du ska skicka in den till en auktoriserad verkstad för lagning eller våga testa något av alla reparationsställen som utlovar ”originalkvalitet” på sina delar och lockar med ”bästa priset” reklam?

Vad är egentligen skillnaden på en Apple auktoriserad serviceverkstad och de så kallade piratverkstäderna? Bara telefonen funkar igen så är väl allt lugnt, eller? Nja, tyvärr får du inte samma garanti och reservdelar överallt och dessutom riskerar du att få en dyr överraskning om du senare hittar fabrikationsfel på din telefon. Låt oss försöka reda ut skillnaden så du lättare kan fatta ett välgrundat beslut.

 

Vad innebär det att vara Apple auktoriserad service verkstad?

En serviceverkstad som får titulera sig AASP (Apple Authorized Service Provider) är en verksamhet som har granskats, utbildats och godkänts av Apple och därför har rätt att utföra reparationer både innom och utanför garantin på Apples produkter. Certifieringen måste förnyas varje år och kräver godkända certifieringsprov av teknikerna. 

Garantireparationerna är självfallet gratis för dig som kund och Apple lämnar alltid 90 dagars garanti på en reparation i de fall där originalgarantin löpt ut. Skulle felet återkomma kan du inom 90 dagar från reparationsdagen besöka vilken auktoriserad serviceverkstad som helst i världen och få telefonen åtgärdad på nytt – helt kostnadsfritt. 

Dessutom kan det vara bra att känna till att det bara är auktoriserade servicepartners som har rätt att beställa originaldelar direkt från Apple och därför är originaldelarna i din telefon hett eftertraktade på svarta marknaden. Hamnar telefonen i orätta händer finns risken att dina orginaldelar byts ut mot replikadelar för att säljas vidare. Har du väl fått in replikadelar i din telefon är all garanti från Apple borta.

 

Hur viktig är min tillverkargaranti?

Tillverkargarantin innebär att Apple står för kostnaden att åtgärda fel som uppstår på din telefon till följd av fabrikationsfel. Alla ingrepp i telefonen som inte utförts av en auktoriserad verkstad innebär dock att tillverkargarantin ses som förbrukad. Det betyder att Apple inte längre tar emot eller hanterar garantiärenden såsom överhettning, mikrofonproblem, glapp i laddkontakten eller anda fabrikationsfel som kan drabba din telefon om den tidigare hanterats av en oauktoriserad verkstad.

Har du garanti kvar på din telefon rekommenderar vi dig därför starkt att värna om den och alltid vända dig till en auktoriserad servicepartner vare sig det gäller ett garantiärenden eller en spräckt skärm. Kom ihåg att alla auktoriserade verkstäder följer samma regler och loggar alla ingrepp i Apples egna system så det är enkelt att se vad som tidigare åtgärdats.

 

Vart vänder jag mig om jag inte har nån garanti?

Självklart kan det vara lockande att köpa en billig replika skärm eller låta någon löda lite i telefonen om garantin ändå har löpt ut. Men kom ihåg att Apple via sina auktoriserade verkstäder erbjuder dig möjligheten att köpa en utbytesenhet till ett väldigt förmånligt pris om reparationskostnaden springer iväg.

En utbytesenhet kan vara en helt ny likvärdig produkt eller en telefon som innehåller vissa återanvända delar (alla yttre delar som du kan ta på samt batteriet är dock alltid helt nya). Utbytesenheterna genomgår tre oberoende kvalitetstester innan de skickas ut och kommer med ett års garanti (såvida du inte fått utbytesenheten gratis på garantin – i så fall gäller samma garantitid som du hade på originalprodukten). Oftast är priset på en utbytesenhet under halva inköpspriset så det kan vara en bra affär om det är mer än en skada på telefonen eller om du har sprickor både fram och bak att byta ut telefonen mot en ny till en subventionerad kostnad.

Eftersom Apple är måna om att deras produkter ska hålla hög kvalitet och vill att du servar dem med originaldelar hos auktoriserade servicetekniker får du betala nästan dubbelt så mycket för samma utbytesenhet om din telefon har varit öppnad hos en icke auktoriserad verkstad. Och det kan svida lite i plånboken.

 

Hur vet jag om en verkstad är auktoriserad av Apple?

Det bästa sättet är att fråga eller titta efter AAPS-loggan:

apple autorised logo

Du kan även söka efter auktoriserade AASP-partners nära dig på Apples hemsida. Befinner du dig i Malmö är du mer än välkommen att besöka oss Södra Förstadsgatan 6. Annars går det fint att skapa en reparation här på vår hemsida och skicka in telefonen också.

Vi på Mobylife är självklart auktoriserade på alla varumärken vi servar så du behöver aldig oroa dig för att tappa garantin eller gå miste om ett bra pris på reparation och utbytesenheter när du skickar in en enhet till oss. Det ser vi som en självklarhet!

Auktoriserad märkesverkstad för

apple autorised logosamsung reparationHuawei reparation

microsoftoneplus

ISO 9001 ISO 14001