Nyhetsrum

 

För 45 år sedan genomfördes det första samtalet från en bärbar mobiltelefon

Den 3:e april 1973 ringdes världens första mobilsamtal. Det var Motorolas ingenjör, Martin Cooper, som ringde till konkurrenten Joel Engel på Bell Labs (idag At&T). Han undrade om samtalet hördes bra innan han meddelade att han ringde från ”en mobiltelefon, en sann bärbar, handhållen, äkta mobiltelefon”.

Martin Cooper

Telefonen han använde var en prototyp av det som 10 år senare skulle bli Motorolas DynaTAC 8000x som ofta refereras till som världens första kommersiella mobiltelefon. På presskonferensen senare samma dag presenterades telefonen som "liten och nätt", trots att den var stor som ett mjölkpaket och vägde över ett kilo. Antennen var en annan finess som framhölls och ingen reagerade nämnvärt på att det tog 10 timmar att ladda den fullt vilket sen resulterade ca 30 minuter samtalstid.

Priset när den lanserades kommersiellt 10 år senare låg på hutlösa 3995 USD vilket idag motsvarar ca 80 000 SEK om man använder sig av en inflationskalkylator. Modellen var fortfarande populär 1987 när Michael Douglas använde den i filmen Wall Street. 

DynaTAC Michael Douglas

Utvecklingen av mobiltelefoner och GSM-nätet har gått framåt, konkurrensen har ökat och idag är det inte riktigt lika kostsamt att vara en så kallad ”early adaptor” av ny teknik inom mobilbranschen. Men vill man ha en iPhone X får man räkna med att hosta upp runt 8000 SEK och vill man ha en specialutgåva i guld med diamanter kan det bli tal om miljonbelopp. Fördelen med iPhone X framför en Black Diamond iPhone är att vi har reservdelar på lager om olyckan skulle vara framme. :)

 

Auktoriserad märkesverkstad för

apple autorised logosamsung reparationHuawei reparation

microsoftoneplus

ISO 9001 ISO 14001