iPhone – den bästa mobilen?

Sedan Apple’s första mobilsläpp 2007, den första iPhonen som gått under många namn har företaget etablerat sig storskaligt på den nya mobilmarknaden, eller smartphone marknaden. I västvärlden dominerar iPhone och varje person ska ha den nya iPhonen. I andra delar av världen är det Samsung som leder. Men vad gör egentligen så att iPhonen är såpass lukrativ i mångas ögon?

Apple Incorporate’s historia

Alla har hört om Apple (Apple Inc.), som startades år 1976 men med namnet Apple Computer Company. Steve Jobs, Steve Wozniak och Ronald Wayne startade företaget för att sälja deras första dator, Apple 1. Under senare 1900-tal blev sedan företaget alltmer etablerat och välkänt vilket ledde till att företaget blev publikt. Apple fortsatte att ligga i toppen vid alla nya tekniska utvecklingar. Under 1990-talet kom internet att ta plats och efterfrågan för datorer ökade. Idag är företaget det rikaste i världen sett till börsvärde på ett värde av nästan 3 biljoner dollar, motsvarande ungefär 27 biljoner svenska kronor.

Den första iPhonen

Den första iPhonen kom till 2007 och tog världen med storm. Den försa iPhonen, även känd som iPhone 2G, iPhone 1 och iPhone Original, såldes först i USA den 29 juni 2007. Tanken med iPhonen var att ha en touchskärm och ta bort så många fysiska knappar som möjligt. Den skulle kunna integrera med ett finger och inte med en tidigare nål eller ”stylus” penna som tidigare touchskärmar krävde för att fungera. iPhonen kom att ändra smartphone-marknaden.

Nyare modeller

Sedan 2007 har iPhone släppt 34 olika modeller som sträcker sig från generation 1 till generation 13, med ett undantag för generation 2 och 9 som aldrig kom. Från början släpptes 1 ny iPhone modell varje år men med tiden ökades den takten och vissa modeller fick olika namn som Pro, C, S och Max beroende på vad som erbjöds. Även SE modellen saknar generationsnummer och är lite av ett ”wild-card”. Varje år görs små uppdateringar som bygger upp större skillnader med årens gång. Vissa år görs större uppdateringar kopplade till tekniska uppdateringar världen över, medan andra år gör uppdateringar som en vanlig människa inte skulle märka någon större skillnad. Trots det så strävar många att alltid ha den nyaste, ett girigt och ohållbart beslutstänkande. Den nyaste modellen under våren 2022 är iPhone SE (2022) och iPhone 13 modellerna (Pro, Max och Mini).

Är iPhone ett smart val?

Men varför väljer folk att köpa iPhone när dem är märkvärt dyrare än dess stora konkurrenter hos Samsung? Den nya iPhone 13 Pro Max kan kosta över 15 000 i Sverige och jämfört med Samsungs modeller är iPhones modeller överprisade till det dom erbjuder, enligt många. Även skärmbyte och andra utbyten av hårdvara är väldigt dyra då de enda auktoriserade att göra dem är Apple själva, och att de har gjort det ytterst svårt för kunden att lösa problemet på egen hand.

Men iPhone har ändå en del att erbjuda. Först och främst den sociala statusen. Om vi kollar västvärlden så har alla koll på iPhone och dess nya modeller medan Samsung blir lite bortglömt. Folk gillar att visa upp sin nya iPhone till vännerna och många appar är bättre anpassade till just App Store än för Samsungs Google Play då Google Play används av många mobiltillverkare och är inte specifierat till ett visst operativsystem. Det finns även många andra fördelar med iPhones. Om du äger en sen tidigare så är övergången väldigt enkel till en ny iPhone. iPhone passar också bra med deras komplementära accessoarer och andra enheter som Apple Watch eller AirPods.

Kortfattat är iPhone ett bra val för den som inte bryr sig om minimala specifikationer och rå data jämfört med andra mobiltelefoner. Dem är stilrena, enkla att använda och lätta att känna igen. De inger även en viss social status vilket många ser som ett plus i dagens samhälle.